Prema hrani i druženju!(za omladinu preko 30)
Da počnemo sa vedrijim temama.Današnja lekcija zove se "kako da prevarite svoje goste na večeri da ste veliki kuvar i prijatan domaćin-ca u 3 laka koraka"....Prepoznaćete sličnost u naslovu sa lekcijom iz čuvene serije "alo-alo" koja nosi naziv "kako da prevarite francuskog seljaka da ste britanski avijatičar u jednoj lakoj lekciji".
Dakle, da počnemo.Za organizovanje ovakve večere potrebni su vam sledeći sastojci:
1. Prijatelji koji su spremni da rizikuju trovanje hranom a dovoljno ste im simpatični da vam sve nepredviđene okolnosti ne uzmu za zlo.Takođe ,što su veći laici u kuhinji to bolje,dakle velike domaćice i momci "grande kuvari" ne dobijaju ovaj poziv.Još jedna stvar,po mogućstvu kažite im da ne ručaju jer glad pokriva sve eventualne čudnjikave ukuse i mirise vaše hrane.
Kada ste odabrali ekipu možete preći na sledeći korak koji vas obavezuje da obezbedite odgovarajući ambijent.
2. Prvo i osnovno prazna gajba!Ukoliko živite sami tim bolje,međutim obratite pažnju na urednost toaleta i kupatila koji su osnovni parametar ocene vaših gostiju smeju li uopšte probati vašu hranu.Naravno ispravan šporet je obavezan ,kao i čista rerna jer sigurno ne želite da iz nje prilikom pečenja ,na primer ribe, zamiriše prasetina od prošlog božića.Kada ste se pozabavili higijenom morate odabrati temu večere koja bi trebalo da pojača ukus i doživljaj vašeg jela.Ovoga puta predlažem Italijansku hranu te se stoga potrudite da i ambijent prati tematiku.Karirani stoljnjak, miris lavande, prigušeno svetlo i lagane kancone sa vašeg audio uređaja učiniće da se i vi osetite kao da stvarno znate ponešto o ovoj kulturi,a stvarno dobro ste pripremili ugođaj tek ako počnete da prebrojavate pretke u potrazi za latinskim korenima.Razmislite o temama za razgovor,obavezno pripremite neku priču o poreklu namirnica,južna Sicilija lepo zvuči a na primer vina iz lombardije su vam omiljena,Jel da? Na eventualna podpitanja o vinu kažite da volite punoću njihovog ukusa i promenite temu!!!!
Kada ste sve dobro promislili ostaje vam najteži deo-HRANA!!!
3. Ukoliko planirate večeru za četvoro,evo šta vam je činiti.Obavezno pripremite više jela tematski povezanih ,kao što rekoh ovoga puta Italianskih(može i šatro italijanska).Na primer predjelo,glavo jelo, salata i obavezno desert.Obavezno kupite najmanje dve flaše istog vina kako se vaši gosti ne bi sutradan žalili na glavobolju.Izbegavajte belo i slatka crna vina jer pojedini kao baš samo ta vina ne piju
pa će vam tražiti pivo!E večeras ima da piju vino pa nek crknu!(samo to crkavanje nek bude malo kasnije kako vam policija ne bi kucala na vrata u vezi nekog trovanja.)
Naravno evo i predloga za "meni" koji je jako lagan ine predstavlja ama baš nikakvu muku.Ukusom ćete se sigurno iznenaditi,prijatno ili ne već zavisi od pridržavanja ovih uputstava.Mali savet,probajte hranu pre nego li je pred ljude iznesete!Zamensko naručivanje roštilja iz lokalne mesare svakako je bolje od brukanja.
Predjelo!!!
Svima već poznati Brusketi.Nabavite ako nemate sledeće namirnice: francuski hleb,maslinovo ulje,paradajz,bosiljak(svež ili suv),Mocarela sir ili neki mlađi kačkavalj,masline po želji,beli luk obavezno.
Hleb isecite na kriške oko 1.5 cm debljine,stavite u pleh radi bržeg dejstvovanja.Prelijte hleb maslinovim i pospite bosiljak i beli luk(gnječen ili u prahu),poređajte kriške paradajza i preklopite sa mocarelom.Maslinu prikačite čačkalicom i zabodite u svako parče.Ponovo prelijte maslinovim(blago) i stavite u prethodno zagrejanu rernu(200 s) na 15 minuta.Prosto i nikad ne omane ako ga poslužite toplo.
GLAVNO JELO I DESERT U SUTRAŠNJEM IZDANJU.........strpljenja molim.
Dodaj komentar |
0 Trekbekovi